Welk lichaamstype ben jij? Zo kom je het te weten – en leer je het begrijpen

Welk lichaamstype ben jij? Zo kom je het te weten – en leer je het begrijpen

De gedachte dat je traag gewicht verliest omdat je te veel eet en te weinig beweegt, is een hardnekkige mythe. De grote rol die je hormonen en je metabolisme spelen in het hele verhaal, blijft vaak onderbelicht.

Hormonen bepalen je metabolisme. En je metabolisme bepaalt dan weer hoe snel je vet verbrandt.

Een totale kijk op gewicht en gezondheid

Daarom is het belangrijk om het totale plaatje te bekijken als het gaat om gewichtsverlies en gezondheid. Je gewicht is immers een beschermend mechanisme.

Als je meer stress ontwikkelt, hou je meer energie vast – de zogenaamde potentiële energie. Mensen zijn dan ook niet “te dik”. Ze hebben gewoon te veel potentiële energie.

De juiste invalshoek: jouw lichaamstype

Om te doorgronden hoe je dat probleem bekampt, is het belangrijk om te kijken naar je lichaamstype. Elk type heeft zijn eigen kenmerken, die je volledig moet begrijpen voor je iets aan je overgewicht kan doen.

We onderscheiden 4 verschillende lichaamstypes:

  • het schildklier-type
  • het lever-type
  • het baarmoeder-type
  • het bijnier-type

Lichaamstype 1: het schildklier-type

Mensen met het schildklier-lichaamstype slagen vet op over hun hele lichaam. De schilklier is dan ook de rechtstreekse regulator van je metabolisme en controleert elke cel in je lichaam.

Mensen met dit lichaamstype hebben een drang naar koolhydraten, voelen zich vaak moe en soms zelfs apathisch of licht depressief. Het lichaam kan bovendien maar moeilijk vitamines opnemen, met droge huid, haarverlies en gewichtstoename tot gevolg.

Lichaamstype 2: het bijnier-type

Een dikkere, hangende buik, vetophoping rond het middel en een rond gezicht zijn typische uitingen van dit lichaamstype. Dit type lichaam komt het vaakst voor en wordt bepaald door de werking van je schildklier. Die maakt het hormoon cortisol aan. Als je een teveel van het hormoon hebt, sla je vet op in en rond de buikzone.

In die zone bevinden zich verschillende essentiële organen, zoals de lever, de nieren en de pancreas. In periodes van stress, gebruikt je lichaam vet om die organen te bevoorraden. Mensen met dit lichaamstype zijn gevoeliger voor gezondheidsproblemen. Zo zullen sinusproblemen, allergieën en een calciumtekort zich vaak manifesteren.

Lichaamstype 3: het baarmoeder-type

Iemand met vetophoping rond de heupen, dijen en buikstreek behoort tot het baarmoeder-lichaamstype. De baarmoeder is verantwoordelijk voor de aanmaak van oestrogeen. Dit hormoon hoopt vet op rond het bekken en gaat vaak samen met cellulitis.

Mensen met dit lichaamstype krijgen vaak te maken met menstruatie gerelateerde problemen. Bovendien kan het lichaam veranderen tijdens de menstruatie, waardoor het meer neigt naar het bijnier-type.

Deze groep grijpt vaak naar romig voedsel, zoals roomijs, smeuïge kaas en yoghurt.

Lichaamstype 4: het lever-type

Mensen met een uitstulpende buik behoren tot het lever-type. Vocht hoopt zich vanuit de lever op in de buikstreek, waardoor die opzwelt en uitzet. Vaak hebben deze mensen te maken met een ochtendhumeur en voelen ze zich nooit helemaal uitgerust. Ook huidproblemen zijn vaak gehoorde klachten.

Gefrituurd voedsel staat vaak bovenaan het verlanglijstje van deze groep. Proteïnediëten zijn hier een slecht idee.

 

Welk lichaamstype ben jij? Door jouw type te begrijpen, zet je de eerste stap naar duurzaam gewichtsverlies. Hoe het verder kan, ontdek je in het programma van Body2Win.

Contacteer ons voor meer informatie.

Deel dit artikel

Interessant voor jou?

Boek nu je gratis afslankanalyse