Waarom eet ik zo graag chocolade?

Waarom eet ik zo graag chocolade?

Gisteren wist ik het nog zeker: “ Ik eet geen chocolade meer tot ik opnieuw in mijn favoriete jeansbroek kan.” Maar…vandaag was mijn collegaatje jarig. En wat denk je dat ze op tafel zet? Een grote schaal met allemaal kleine chocolaatjes. De ene met nootjes, de andere met karamel. Allemaal even lekker. Het lijkt wel of ze verleidelijk naar mij lachen en fluisteren:”Eet mij”.

Ik eet er geen. Ik heb geleerd om ‘nee’ te zeggen. Ik weet immers dat, als ik er eentje eet, het dan nog moeilijker voor me wordt om er af te blijven. Ik zeg hardop tegen mezelf : “Ook al heb je nu een hongergevoel. Straks is het twaalf uur en ga je lunchen.”  En het lukt me aardig. Ik ben fier op mezelf.

Maar dan gaat de telefoon. Slecht nieuws. Ik ben er helemaal van in de war. Onbewust loop ik langs de tafel met de chocolaatjes en voor ik het besef heb ik er eentje in mijn mond.

Herken je dat? Hoe komt dat toch?

Waarom at je dat chocolaatje? Wel, dat komt omdat je normaal bent. Het is immers heel natuurlijk dat externe signalen invloed hebben op ‘hoeveel’ je eet, ‘wat’ je eet, ‘hoe snel’ je eet, ‘of je geniet’ van je eten en nog veel meer.

Kan je er dan niet omheen? Toch wel. Je natuurlijke reflex veranderen vraagt veel meer inspanning dan de externe prikkels veranderen. Vraag je collega om de chocolaatjes ergens te zetten waar jij ze niet ziet. Ben jij de volgende jarige? Breng een grote schaal gezonde groente-snacks mee. Daarmee doe je iedereen een plezier. Ook jezelf. En jij verdient het.

Deel dit artikel

Interessant voor jou?

Boek nu je gratis afslankanalyse