Vetten: vriend of vijand?

Dragers van essentiële vetzuren en vetoplosbare vitamines.

Minarines, margarines, boter, halfvolle boter en oliën leveren in de eerste plaats calorieën in de vorm van vetten. Maar ze hebben ook hun goede kanten. Vetten leveren namelijk de essentiële vetzuren linolzuur en alfa-linoleenzuur die van vitaal belang zijn om cellen, weefsels en organen optimaal te laten functioneren. Vetten zijn ook een belangrijke bron van de vetoplosbare vitaminen A,D en E.

Is dat een reden om onze boterham lekker dik te besmeren en het vlees te laten zwemmen in  het vet bij het bakken? Nee, zeker niet. We eten al vetten genoeg zonder dat we er erg in hebben. Denk maar aan alles wat gefrituurd is, koek en gebak, en allerhande hartig beleg.

Welke soort kiezen?

Welke soort je ook kiest, wees er zuinig mee. Olie bevat 100% vetten en dat zijn een heleboel calorieën. Een eetlepel per persoon voor de bereiding is meer dan voldoende.

Olie zou beter zijn om te bakken en te braden omdat het een hoge temperatuur aankan, maar let op: niet alle soorten olie blijven stabiel bij verhitting. Lees aandachtig het etiket. Daarop staat of de olie dient voor koude of warme bereidingen. Tip: wissel eens af.

Boter of margarine? Er komen veel tegenstrijdige berichten uit de wetenschappelijke wereld. Waar de echte (goede) boter ooit verguisd werd door de heren professoren, blijken de vetzuren in de boter toch niet zo slecht te zijn. Integendeel. Hou je van echte boter? Geniet, maar met mate. Een mespuntje mag echt.

Vetten die we echt moeten vermijden zijn de ‘trans-vetzuren’. Die vind je vooral in verwerkte producten zoals chips, koek en gebak, sommige margarines en in vaak gebruikt frituurvet.

bron: Voedingsinformatiecentrum http://www.nice-info.be/nl/weetjes-en-feiten?articleID=142

Deel dit artikel

Interessant voor jou?

Boek nu je gratis afslankanalyse