Pauzes inlassen bij het sporten

Pauzes inlassen bij het sporten

Sporten is gezond. Tenminste, als je luistert naar je lichaam. Zeker als je al een hele tijd alle beweging uit je leven hebt gebannen. Natuurlijk is doorzetting iets om aan te moedigen.

Toch waarschuwen bewegingsdeskundigen om niet meer van je lichaam te vergen dan het aankan. Als je langdurig te veel van jezelf vergt, te hard traint en jezelf geen rust gunt, dan pleeg je roofbouw op je lichaam.

Gelukkig stuurt je lichaam waarschuwingssignalen uit zoals spierpijn. Deze pijn ontstaat vooral als we lange tijd niet hebben bewogen of bewegingen doen die we niet gewend zijn. Onze spieren raken dan overbelast.

Spierpijn kan duiden op kleine verwondingen en scheurtjes in het spierweefsel. Hoewel meestal ongevaarlijk, mag je deze signalen niet negeren. Het is daarom verstandig om een pauze in te lassen, totdat de spierpijn over is.

Warmte, een bezoek aan de sauna en lichte ontspanningsoefeningen zijn een weldaad voor pijnlijke spieren. Ga je door en negeer je de spierpijn dan loop je de kans dat je een blessure oploopt.

Vraag daarom altijd raad aan een bewegingsspecialist of aan je huisarts als je pijn hebt. En gun jezelf en je spieren voldoende rust na een inspanning.

Deel dit artikel

Interessant voor jou?

Boek nu je gratis afslankanalyse