Natuurlijke suikers: even ongezond als toegevoegde suikers!

Natuurlijke suikers: even ongezond als toegevoegde suikers!

Hoe je het ook draait of keert: suikers blijven suikers. In het lichaam worden ze allemaal omgezet in glucose – natuurlijk of toegevoegd, dat maakt geen verschil.

Natuurlijke suikers zijn dus niet gezonder. Maar de producten waarin ze voorkomen – zoals fruit en groenten – leveren wel andere essentiële voedingsstoffen, zoals vitaminen, vezels en mineralen. Terwijl toegevoegde suikers bewust aan producten worden toegevoegd voor de smaak of textuur.

Daarom gebruikt de voedingsindustrie zo veel suiker. En niet alleen voor de smaak!

Suiker zit overal in, hoor je mensen wel eens zegen. Deze smaakversterker wordt door de voedingsindustrie veelvuldig gebruikt. Maar niet alleen voor de smaak. Suiker wordt ook toegevoegd voor andere redenen.

 1. Stevigheid

Suiker heeft een sterke invloed op de textuur van producten. De stevigheid van snoepgoed, de textuur van slagroom, de romige samenstelling van je ijs? Daar zorgt suiker voor!

 1. Conserveermiddel

Suiker zorgt ervoor dat producten hun kleur behouden. Kijk maar naar confituur. De suiker in confituur zorgt ervoor dat die langer houdbaar blijft, zijn kleur bewaart én z’n textuur behoudt. Koop je confituur zonder suiker, dan merk je dat die sneller bederft. Bacteriën zijn immers niet in staat om te overleven in een zoete omgeving.

 1. Natuurlijke kleurstof

Karamel is een lekkernij die zijn kleur te danken heeft aan de suikers die het bevat. Wil je graag donkere karamel? Dan moet je de suiker iets langer laten doorkoken. Lichte karamel werd dan weer sneller van het vuur gehaald.

 1. Decoratie

In de patisseriewereld is suiker hét decoratiemateriaal bij uitstek. Poedersuiker, suikerwerkjes… Maar denk ook eens aan de suikerspin, een volledig uit suiker opgetrokken kermisklassieker.

Al deze voedingsproducten bevatten verborgen suikers. Verrassend!

Wil je verborgen suikers vermijden? Niet eenvoudig. Bekijk hier een lijst van producten die verborgen suikers bevatten. Sommigen zullen je verbazen!

 • Brood

Wit brood bevat veel suiker, maar ook granenvarianten bevatten suiker. Kies daarom voor een suikervrije ontbijtoptie.

 • Ontbijtgranen

Een gezonde start van de dag? De zoete smaak en knapperige textuur worden bereikt dankzij… suiker! Ook bij de volkoren- en fruitvarianten.

 • Ontbijtkoek

Koekjes als ontbijt? Steeds meer mensen doen het. Maar deze ontbijtkoekjes barsten van de suikers.

 • Fruityoghurt

Yoghurt is gezond, en fruit is dat ook. Maat de fruityoghurts uit de supermarkt zitten boordevol suikers.

 • Kaas

Yep: kaas! Als je brie of feta koopt in de supermarkt, neem je ook een stevige hoeveelheid suiker mee naar huis.

 • Ketchup en mayonaise

Wist je dat ketchup voor 1/4de bestaat uit suiker? En ook mayonaise uit de supermarkt barst ervan. Maak hem dus gerust zelf. Zo weet je tenminste wat erin zit.

 • Muesli

Muesli gezond? Check eerst het etiket voor je hem afrekent aan de kassa!

 • Pasta en woksauzen

Heerlijk, makkelijk en klaar in een handomdraai. Maar die verrukkelijke pastaschotel of wokmix bevat een stevige hoeveelheid suiker.

 • Kant-en-klare soep

Soep uit blik of brik bevat zeer veel toegevoegde suiker. Denk dus twee keer na over die gezondheidsclaims en smakelijk uitziende groenten op het blikje.

 • Groenten uit blik

Hier kan je wel een bewuste keuze maken. Sommige A-merken beperken de suikers in hun producten aanzienlijk.

 • Charcuterie

Bereide vleessoorten – zoals hesp, salami of boterhamworst – bevatten ook een stevig schepje suiker.

 • Diepvriesfruit

Bevroren fruit barst van de kunstmatige suikers. Kies voluit voor vers!

 • Augurken

Zuur van smaak, maar bijzonder veel suiker in zowel groente als sap!

 • Toastjes

Net zoals bij wit brood, barsten ook toastjes van de toegevoegde suikers. Qua hoeveelheid vallen ze te vergelijken met chips en nootjes.

Deel dit artikel

Interessant voor jou?

Boek nu je gratis afslankanalyse