Mindfull eten: zo kan jij het ook.

Mindfull eten: zo kan jij het ook.

Wil je ook controle krijgen over jouw eetgedrag? Dan is het belangrijk om je bewust te worden van wat je eet. Maar ook van waarom je eet. Daar draait mindfull omgaan met voeding om. Jezelf bewust zijn van elke stap, geeft je ook de kans om je eetgedrag de baas te worden.

Ook jij kan mindfull eten. Met deze tips begin je eraan. Denk wel: oefening baart kunst! Rome werd ook niet op één dag gebouwd. Klaar om aan de slag te gaan?

  1. Proeven

Eten heeft een grote impact op je lichaam én je gemoed. Neem dan ook de tijd om er écht bij stil te staan. Gebruik al je zintuigen. Proef je eten, bekijk wat op je bord ligt. Ruik en laat alle waarnemingen bij je binnenkomen. Vertraag, observeer en kom tot rust.

  1. Portie

Schep je veel eten op je bord? Dan is de kans groot dat je het ook allemaal opeet. Neem daarom kleine porties. Dek de tafel met kleinere borden. Schep kleinere porties op. En neem kleinere hapjes.

  1. Kauwen

Mindfull eten, dat betekent ook genieten. Niet van grote hoeveelheden, maar van de kwaliteit van je eten. Neem de tijd om de smaken écht te laten vrijkomen. Kauw goed op je eten, zodat je elke hap voluit kunt proeven. Dat bevordert ook je spijsvertering, want de enzymen in je mond krijgen de tijd om het verteringsproces goed in gang te zetten.

  1. Tempo

Vertraag. Wanneer je trager eet, zal je sneller het gevoel krijgen dat je voldaan bent. Je zal minder snel te veel eten en vaker genoeg hebben met kleinere hoeveelheden.

  1. Regelmaat

Sta stil bij je routine. Sla geen maaltijden over. Want maaltijden overslaan wakkert de honger aan, waardoor je sneller naar snacks, suiker en ongezonde voeding grijpt. Meer regelmaat betekent ook meer controle over je beslissingen rond eten.

  1. Afleidingen

Focus je enkel en alleen op je eten wanneer je iets eet. Vermijd afleidingen. Laat je mobiele telefoon of de krant links liggen. Jij, jouw bord en de smaken die je proeft, daar draait het om.

  1. Pauzes

Las korte pauzes in wanneer je aan het eten bent. Geef je lichaam de tijd om je voeding te verwerken. Leg je bestek even aan de kant en stel jezelf bewust de vraag: “Heb ik nu genoeg, of eet ik nog even verder?”

Door mindfull te eten kies je voluit voor bewust eten. Jezelf bewust worden van je eetgedrag en alles wat daarbij komt kijken, geeft je ook de kans om de controle terug te nemen. Stap voor stap.

Deel dit artikel

Interessant voor jou?

Boek nu je gratis afslankanalyse