Let op de portie!

Let op de portie!

Je kan er niet naast kijken. De porties worden alsmaar groter. Een grotere beker popcorn, een grotere zak chips, … Onderzoek toont duidelijk aan dat we daardoor, onbewust meer eten en dus meer calorieën opnemen. Zeker als de voedingsproducten zelf heel calorierijk zijn. Hier een paar tips om deze portie-valkuil te vermijden.

Op restaurant

Is je maaltijd op restaurant groter dan je honger? Hoe lekker het ook smaakt, stop met eten als je voldoende hebt en vraag aan de ober of je het overschot mag meenemen naar huis. Zo weet de kok dat je het zo lekker vindt dat je er morgen nog van wilt genieten.

Thuis

Vul je bord in de keuken en laat de kookpotten daar staan. Zet je de potten op tafel, dan is de verleiding veel groter om een tweede keer op te scheppen terwijl je eigenlijk geen honger meer hebt.

Voor TV

Wil je al eens snacken voor TV. Kies sowieso voor een gezonde snack zoals radijsjes, komkommer, .. Immers, als je tegelijk een TV programma bekijkt en eet, dan zijn je hersenen vooral bezig met het TV programma. Je eet als het ware onbewust. Een zak nootjes of chips zijn dan zomaar opgegeten, zonder dat je er eigenlijk van genoten hebt. En het schuldgevoel maakt het nog erger.

XX-Large porties

Koop nooit grote verpakkingen chocolade, chips, nootjes of andere calorierijke snacks. Ze lijken goedkoper dan de portieverpakkingen, maar je eet er onbewust ook veel meer van. In elk geval, groot of klein, calorierijke snacks stop je best ze ver mogelijk weg. Want ook hier geldt: uit het oog, uit het hart.

Maak van kleine porties een gewoonte. Zo blijft het lekker en vooral, zo blijf jij blijer en gezonder.

Geef jezelf gerust een compliment.

PS: Groenten vormen de uitzondering die de regel bevestigen. De portie groenten mag wel XXL.  :o)

Deel dit artikel

Interessant voor jou?

Boek nu je gratis afslankanalyse