Kunnen je hersenen goed functioneren zonder koolhydraten?

Functioneren je hersenen ook optimaal zonder koolhydraten?

Mensen die diëten vragen het zich vaak af: kunnen onze hersenen goed functioneren zonder koolhydraten?

Laat ons eerst twee feiten op een rijtje zetten:

  • Om goed te kunnen werken, hebben onze hersenen glucose nodig – een stof die overvloedig te vinden is in koolhydraten.
  • Onze hersenen verbruiken zowat 600 calorieën per dag – bijna een derde van de volledige dagelijkse calorie-inname.

Zijn koolhydraten dan écht noodzakelijk?

Wel, om die vraag te kunnen beantwoorden, voegen we 2 feiten toe aan het lijstje:

  • Je hersenen kunnen hun energie ook halen uit ketonen. Dit zijn afbraakproducten die in het bloed terechtkomen wanneer vet wordt verbrand.
  • Bij gebrek aan glucose uit koolhydraten, zal je lichaam via de lever proteïnen en vet – die je nog steeds inneemt in je dieet – omzetten in glucose.

Hoe werken ketonen?

Je hersenen zijn eerder geneigd om ketonen op te nemen dan glucose, wat een voordeel is bij vetverbranding. Probleem: het duurt een tijdje vooraleer je voldoende ketonen opwekt om de hersenen aan te sturen.

Wanneer je lichaam nog in een overgangsperiode zit na het afzweren van koolhydraten, kan je een vermoeid gevoel krijgen omdat je nog niet het ketonenniveau hebt aangemaakt dat nodig is om glucose optimaal te vervangen.

De oplossing: deze transitieperiode ondersteunen met een slimme inname van voldoende vitamine B.

Produceert het lichaam zelf glucose?

Jazeker. Je hoeft niet noodzakelijk koolhydraten te eten om glucose in te nemen. Je lichaam kan het zelf aanmaken. Wanneer je proteïnen of vet inneemt, wordt dat deels gebruikt als energie. Deels wordt het ook aangewend om nieuwe vezels aan te maken voor je lichaam.

Het gedeelte dat gebruikt wordt als energie om te functioneren, zal automatisch omgezet worden in glucose voor de hersenen zolang ze nog geen ketonen kunnen opnemen.

Conclusie

Kunnen je hersenen volwaardig functioneren zonder de inname van koolhydraten? Absoluut wel – en zelfs beter. Want koolhydraten zorgen ook voor pieken en dalen in je glucoseniveau. En dat zorgt dan weer voor sterke energieverschillen en eetgewoontes doorheen de dag. Een probleem dat je niet hebt wanneer je koolhydraten achterwege laat.

Wil je ook gewicht verliezen op een verantwoorde, medisch onderbouwde manier? Probeer dan zelf de unieke Body2Win-methodiek. Contacteer ons.

Deel dit artikel

Interessant voor jou?

Boek nu je gratis afslankanalyse