Je hersenen willen directe beloning

Je hersenen willen directe beloning

Onze hersenen kiezen voor de snelste beloning. ‘Nu eten’ geeft een directe beloning. Heerlijk die suiker – en vetrijke taarten. Een uitgestelde beloning is: als ik nu die taart niet eet, word ik slanker en dat is goed voor mijn gezondheid.

‘Als….dan’, helpt

Als je eten ruikt of ziet of er over hoort spreken, dan zeggen je hersenen tegen je lichaam: eet! Dat is de snelste beloning: eten, genieten, lekker. Maar dan komt het schuldgevoel.

Verstandiger is het om ‘nee’ te leren zeggen. Dat lukt je met de volgende tip:

Zeg op voorhand tegen jezelf hardop: als ik naar dat feestje ga, dan kies ik voor fruit in plaats van taart. Als mijn man chips eet voor TV, dan neem ik een appel. Probeer het. Zoek de moeilijke momenten. Schrijf ze op je fiche. En zet er een alternatief naast. Als..dan..

Het werkt echt.

Deel dit artikel

Interessant voor jou?

Boek nu je gratis afslankanalyse