Het metabool syndroom: wat is het en wat kan er je er aan doen.

Het metabool syndroom: wat is het en wat kan er je er aan doen.

Obesitas is meer dan enkele kilo’s te veel. Het gaat hand in hand met het metabool syndroom.

Er zijn 4 belangrijke afwijkingen die het metabool syndroom karakteriseren:

  • hoge bloeddruk;
  • hoog bloedsuikergehalte;
  • abdominale obesitas (teveel buikvet ; grote buikomtrek) ;
  • te hoge cholesterol.

De gevolgen hiervan kunnen ernstiger zijn dan je denkt. Je maakt meer kans op diabetes type 2, hart- en vaatziekten, ademhalingsproblemen, kanker, gewrichtsproblemen, depressie,..

Het metabool syndroom is een benaming voor een serie gezondheidsklachten die nauw verband met elkaar houden. Het syndroom ontstaat door de combinatie van ongezond eten en weinig bewegen.

Het gevaar van het metabool syndroom is het sluipende proces van gewichtstoename en afnemende conditie. Die brengen samen als een paard van Troje nieuwe risico’s met zich mee.

Haast zonder het te merken verslechtert je stofwisseling,  en voor je het weet zit je met gezondheidsproblemen zoals een verhoogde bloeddruk, een hoge bloedsuikerspiegel en slechtere cholesterolwaarden, buikvet.

Het vet dat zich rond organen opslaat, maakt zelf stoffen aan die de regulering van de bloedsuikerspiegel nog meer verstoren. De verhoogde bloeddruk, de slechtere cholesterolwaarden en de te hoge bloedsuikerspiegel tasten vervolgens de kwaliteit van de vaatwanden aan.

De neerwaartse spiraal van gezondheidsklachten van het metabool syndroom is gelukkig te voorkomen – en ook te doorbreken – als het al zover is.

De kern van het probleem moet worden aangepakt, en dat is het overgewicht. Met het totaalconcept Body2Win werk je aan een blijvende levensverandering in een gezond en energiek lichaam.

Deel dit artikel

Interessant voor jou?

Boek nu je gratis afslankanalyse