Goede eetgewoonten oefenen.

Goede eetgewoonten oefenen.

Onze hersenen krijgen ontzettend veel prikkels door van onze zintuigen (geluid, zicht, ruiken, smaken, voelen, bewegen,…) waardoor ze geleerd hebben om te vereenvoudigen. Door iets veel te oefenen, worden gewoonten bijna onbewust uitgevoerd. Denk maar aan fietsen of auto rijden. Bekende en geoefende handelingen verlopen gemakkelijk, in tegenstelling tot nieuwe en ongewone taken.

Geoefende gewoonten besparen onze hersenen veel werk. Ze helpen ons om zonder nadenken de juiste beslissingen te nemen. Dat geldt ook voor eetbeslissingen. Als je de gewoonte aanleert om in je kantine altijd eerst je bord te vullen aan de saladbar, dan maak je na een tijdje deze gezonde keuze bijna onbewust. Hoe meer goede eetgewoonten we ontwikkelen, des te makkelijker wordt het om in het dagelijkse leven, bijna onbewust, afslankvriendelijke beslissingen te nemen.

Hoe ga je te werk?

  • Het helpt als je de voordelen van een gezonde gewoonte inziet. Noteer ze op je motivatiekaart.
  • Denk vervolgens na hoe je deze gewoonte best uitvoert. Noteer ze op je motivatiekaart.
  • Vervolgens: oefen oefen oefen….elke dag opnieuw, tot het jouw nieuwe gezonde gewoonte is.

Maak een keuze uit volgende goede eetgewoonte. Welke ga jij deze week oefenen?

  • Tijd nemen tijdens je lunch en je niet te laten afleiden.
  • Tijd nemen voor een uitgebreid ontbijt. Bijvoorbeeld een gekookt eitje, een schaaltje magere kaas met schijfjes radijs of komkommer met kerstomaatjes, een kop koffie of thee.
  • Groenten bij elke maaltijd.

Nog vragen? Bespreek ze met je coach.

Deel dit artikel

Interessant voor jou?

Boek nu je gratis afslankanalyse