Gedroogd fruit: klinkt gezond, maar dat is het niet

We krijgen van onze klanten regelmatig de vraag of gedroogd fruit past binnen hun dieet. Jammer genoeg moeten we ze teleurstellen. Gedroogd fruit klinkt dan wel alsof het een gezond tussendoortje is. Het is echter een van de meest ongezonde snacks die je kan eten.

Wil je op je gewicht letten, gewicht verliezen of gewoon gezond leven? Dan zijn er tal van alternatieven voorhanden. Onze raad: blijf weg van gedroogd fruit. En wel omwille van deze redenen.

1. Het zit boordevol suiker.

Gedroogd fruit smaakt lekker en je denkt dat het een gezonde aanvulling is op je hoofdmaaltijden. Het zit echter boordevol suiker en doet je dieet meer kwaad dan goed. Om dat te illustreren, bekijken we even het verschil tussen verse veenbessen en gedroogde veenbessen.

Wanneer je een half kopje verse veenbessen eet, bevat het fruit ongeveer 2 gram suiker. Als je een half kopje gedroogde veenbessen op het menu hebt staan, krijg je maar liefst 37 gram suiker binnen.

Hoe dat komt? Door het fruit te drogen, verhoogt de hoeveelheid geconcentreerde suiker in het product. Bovendien voegen de fabrikanten ook nog eens extra suiker toe, voor de smaakbeleving. En dat brengt ons meteen bij het tweede punt.

2. Je eet het té makkelijk.

Je kent het wel: in de veronderstelling dat je gezond bezig bent, kijk je niet naar de hoeveelheid die je eet. Dus neem je een handjevol droog fruit. En nog een. En nog een. Voor je het weet, is het zakje dat je net opende, helemaal leeg.

Dat is niet jouw schuld. Door de hoge hoeveelheid suiker en het kleine formaat van gedroogd fruit, ben je geneigd om er veel meer van te eten dan je oorspronkelijk van plan was. Maar vooral: meer dan goed voor je is.

3. Er zitten sulfieten in.

Net zoals bij veel kant-en-klare snacks, bevat ook gedroogd fruit hoge concentraties aan sulfieten. Dit bewaarmiddel dient om het gedroogd fruit langer eetbaar te houden. Veel mensen zijn er echter allergisch voor – vaak zonder dat ze dat weten.

Ben je op dieet of wil je gezond door het leven gaan? Blijf dan weg van gedroogd fruit. Het verhoogt de suikerspiegel in je bloed, verleidt je om meer te eten dan gepland én bevat stoffen die slecht voor je zijn.

Ontdek welke snacks jouw gewichtsverlies wél ondersteunen: neem vrijblijvend contact met jouw Body2Win-consulent!

Deel dit artikel

Interessant voor jou?

Boek nu je gratis afslankanalyse