Duizelig als je plots opstaat? Vermoeide bijnieren kunnen de oorzaak zijn.

Duizelig als je plots opstaat? Vermoeide bijnieren kunnen de oorzaak zijn.

Je kent het fenomeen misschien wel. Je staat recht nadat je een poosje gezeten of gelegen hebt en plots word je duizelig. Er flikkeren lichtjes voor je ogen en de wereld rondom je begint te draaien. Dat fenomeen is het gevolg van een afwijkende bloeddruk, waardoor je licht in het hoofd wordt. Maar wat is daar nu precies de oorzaak van?

De verlaagde bloeddruk en bijhorende duizeligheid kunnen veroorzaakt worden door vermoeide bijnieren. En er is een eenvoudige manier om dat te testen.

Test het zelf: loopt jij risico op vermoeide bijnieren?

In enkele makkelijke stappen kan jij nagaan of je lichaam kampt met vermoeide bijnieren. Wat je doet, is het volgende:

  1. Ga 3 minuten op de grond liggen.
  2. Neem je bloeddruk en schrijf de waarden op een papiertje.
  3. Ga rechtop staan.
  4. Neem je bloeddruk opnieuw en noteer ook deze cijfers.

Volgende stap: vergelijken

Zoals je misschien weet, bestaat je bloeddruk uit 2 verschillende cijfers: de bovendruk en de onderdruk – ook wel systolische en diastolische druk genoemd.

Wat zou er moeten gebeuren?

  • Als je bijnieren gezond zijn, stijgt de bovendruk met 6 tot 10 punten.
  • Als je bijnieren vermoeid zijn, stijgt de bovendruk niet – of daalt hij zelfs.

Het gevolg van een niet-veranderende of dalende bovendruk? Je voelt jezelf duizelig en ziet sterretjes. Dat kan een indicatie zijn van verzwakte en vermoeide bijnieren. Actie ondernemen is dan aangewezen.

Hoe gaat dat in zijn werk?

Je bijnieren maken deel uit van het mechanisme in je lichaam dat je helpt om jezelf aan te passen aan afwijkende of stressvolle situaties – in dit geval: de plotse verandering in positie, onder invloed van de zwaartekracht.

Wanneer je duizelig wordt wanneer je rechtstaat na een periode van zitten of liggen, kan dat aangeven dat je bijnieren niet voldoende hormonen produceren.

Wat kan je eraan doen?

Er zijn verschillende manieren om vermoeide bijnieren aan te pakken. Een optimaal evenwicht tussen gebalanceerde voeding en voedingssupplementen heeft de grootste kans op slagen. Een goede begeleiding is hierbij essentieel.

Wil je meer ontdekken over vermoeide bijnieren en wat je eraan kan doen? Neem dan contact op met Body2Win en zet de eerste stap naar een gezonder en vitaler leven.

Deel dit artikel

Interessant voor jou?

Boek nu je gratis afslankanalyse