Dit is het effect van suiker op je lichaam

Dit is het effect van suiker op je lichaam

Je hoort het wel vaker – en zeker wanneer je wilt afslanken: suiker is slecht voor je lichaam. Maar waarom eigenlijk? We zetten de bewezen effecten van suiker op jouw lichaam even op een rijtje.

  1. Het verband tussen suiker en acné

Onderzoek brengt suiker in verband met acné in het gezicht en op het lichaam. Mensen die last hebben op acné, worden vaak aangeraden om een dieet te volgen met een lage suikerinname – en met positieve effecten.

Hoe dat komt? Wel, de inname van suiker verhoogt de aanmaak van insuline. Die zorgt ervoor dat er bepaalde hormonen worden gestimuleerd. Die op hun beurt de talgproductie opdrijven, waardoor het risico op verstopping van je poriën – en dus acné – verhoogt.

  1. Meer suiker eten? Meer risico op diabetes type 2!

Vrouwen die gemiddeld één suikerrijke drank per dag drinken, vertonen een verhoogd risico van wel 83% op diabetes type 2*. Bij vrouwen die slechts een suikerrijk drankje per maand drinken, verhoogt het risico niet.

Dat komt zo. Je lichaam heeft suiker nodig om te functioneren. Glucose is immers de brandstof voor je hersenen. Als je te veel suiker opneemt, wordt die echter niet meer gebruikt voor lichamelijke processen. In dat geval, slaat je lichaam het overschot aan suikers op. Daarvoor gebruikt het insuline, dat het teveel aan glucose omzet in vet. Resultaat: je gewicht zal toenemen, voornamelijk door vetopstapeling rond de buik en organen.

Hierdoor dreigen sommige organen niet goed meer te functioneren. Je pancreas zal nog wel insuline produceren, maar het viscerale vet verhindert het transport door het lichaam. Je wordt insulineresistent en ontwikkelt diabetes type 2. Gelukkig kan dit proces omgekeerd worden door af te slanken.

* Wetenschappelijk onderzoek bij 9.000 vrouwen

  1. Suiker verhoogt het risico op sommige vormen van kanker

Onderzoek leert ons dat een hoge suikerinname ook het risico op borst- en darmkanker sterk verhoogt. Suiker doet je insulineniveau pieken en stimuleert het groeihormoon. Waarschijnlijk ligt de oorzaak dan ook bij insuline, dat de groei en duplicatie van cellen beïnvloedt.

  1. Suiker verpest je tanden

Iets dat iedereen goed beseft: de agressieve invloed die suiker heeft op je gebit. Het veroorzaakt tanderosie, omdat het bacteriën omzet in zuren die je tandglazuur aantasten. Gevolg: gaatjes in de tanden. Wordt je gebit langere tijd aan veel suiker blootgesteld, dan ontstaat tanderosie. De beschermlaag verdwijnt, je tandglazuur wordt zwak en je tanden kwetsbaar.

  1. Suiker bevat enkel lege calorieën

Suiker heeft geen enkele voedingswaarde. Geen voedingsstoffen, geen mineralen of proteïnen, geen vezels of vitaminen. Maar je lichaam heeft het wél nodig om te functioneren.

  1. Suiker stimuleert de honger

Hoe meer suiker je eet, hoe sterker je jouw hongergevoel aanwakkert. Je wilt steeds meer, maar waarom eigenlijk? Wel, daarvoor moeten we kijken naar welk soort suiker je opneemt.

Snelle suikers worden meteen in het lichaam opgenomen. Ze geven je energie – maar slechts voor korte duur. Erna voel je je slap en krijg je een dipje, waardoor je opnieuw naar snelle suikers grijpt. Je vindt snelle suikers in koeken, snoep, frisdrank, maar ook in fruit. Je voelt je even beter, maar daarna begint de hele cyclus weer opnieuw. Je kan je eetlust niet stillen en verlangt steeds naar meer.

  1. Suiker verhoogt je insuline tot bovennatuurlijke niveaus

Leptine is een hongerhormoon. Het zorgt ervoor dat je weet wanneer je voldaan bent – en dus moet stoppen met eten. Het hormoon bevindt zich in de vetcellen. Wanneer je voldoende energie hebt opgenomen, bevordert leptine het energieverbruik in je lichaam.

Maar suiker doet dat proces teniet. Het stimuleert insuline, waardoor het lichaam maar moeizaam toegang krijgt tot het opgeslagen vet. Hierdoor kan het ook moeilijker verbrand worden. Insuline en leptines werken elkaar dus tegen. Jammer, want leptines bevorderen net het metabolisme en stimuleert gewichtsverlies. Insuline slaat vet net op in je lichaam, en bevordert de gewichtstoename.

  1. Suiker leidt tot buikvet

Abdominaal vet – buikvet of visceraal vet – is de gevaarlijkste soort vet. Het zet zich vast in de buikstreek en rond de organen. Het wordt in verband gebracht met verschillende ziektes, waaronder hartproblemen. Bovendien verhoogt het je kans op het krijgen van diabetes type 2. De organen worden bovendien belemmerd in hun functioneren. En dat kan je lichaam zuur opbreken. Vele studies toonden aan dat suiker de opslag van abdominaal vet stimuleert.

  1. Suiker is verslavend

Als je suiker eet, komen er dopamines vrij in je hersenen. Suiker is even verslavend als cocaïne, meteen de reden waarom je zo moeilijk kan stoppen met suiker te eten. Een verslaving wordt gekenmerkt door het verlangen naar een bepaalde stof en het ontstaan van ontwenningsverschijnselen als je probeert te minderen of stoppen.

Kijk even mee naar onderstaande scans. Links zie je de hersenen van een normaal persoon. De rode stippen geven de dopamine weer – de neurotransmitter die je genotsgevoel aanstuurt. Het is het beloningscentrum van je brein. In het midden zie je de hersenen van een cocaïneverslaafde. Je ziet geen rode stippen. Er is geen gevoel van beloning meer. De derde scan is een hersenscan van een persoon met obesitas. Een suikververslaafde. Zie je de overeenkomsten? Ook hier ligt het beloningscentrum stil. Wat overblijft is het sterke verlangen naar méér suiker.

Maar waarom zijn suikers nu zo verslavend? Wel, suikers brengen een bovennatuurlijke hoeveelheid dopamines vrij in de hersenen. Dat stimuleert je om steeds meer van dezelfde stof te blijven gebruiken, om het gevoel van genot te handhaven. Net zoals bij drugs.

Let wel: in een onderzoek dat bekeek of suiker ook écht als verslaving gezien kan worden, wordt wel getoond dat er fysiologisch of gedragsmatig niet iets bestaat als een suikerverslaving. Wél is er gewoontegedrag, dat optreedt door conditionering.

Hoeveel suiker je per dag mag eten, dat hang af van wie jij bent en hoe jouw lichaam functioneert. Er is echter geen reden om te veel suiker te eten. Gebruik het als een sporadische beloning – niet als een deel van je standaard voedingspatroon.

Deel dit artikel

Interessant voor jou?

Boek nu je gratis afslankanalyse