Dit doet suiker met jouw lichaam

Dit doet suiker met jouw lichaam

Suiker heeft een sterke invloed op je lichaam. Uit onderzoek blijkt dat suiker een grote impact heeft op je hersenen, je metabolisme en je gemoed. Maar wat doet suiker precies met je lichaam? Volg gerust even mee.

  1. Suiker en acné

Suiker stimuleert insuline. Insuline stimuleert hormonen, zoals androgenen. Die veroorzaken een te hoge talgproductie, wat leidt tot verstopte talgklieren – en dus acné.

  1. Suiker en diabetes type 2

Suiker leidt tot overgewicht. Met vet dat ophoopt in de buikstreek en rond je organen. Hierdoor werken bepaalde organen niet optimaal meer. De pancreas produceert insuline, maar die kan door de viscerale vetophoping niet meer doorheen het lichaam getransporteerd worden. Resultaat: je wordt insulineresistent en ontwikkelt diabetes type 2.

  1. Suiker en kanker

Het risico op borst- en darmkanker vergroot als je veel suiker eet. Insuline stimuleert immers de groei en duplicatie van cellen – ook schadelijke cellen.

  1. Suiker en tanden

Suiker vernietigt je gebit. Bacteriën zetten suiker om in zuur, dat je tandglazuur aantast en tanderosie veroorzaakt.

  1. Suiker en calorieën

Suiker heeft geen nutritionele waarde. Je krijgt er geen vitamines, mineralen, proteïnes of vezels mee binnen. Het zijn lege calorieën. Maar je lichaam heeft het wel nodig om te functioneren.

  1. Suiker en honger

Snelle suikers worden meteen door je lichaam opgenomen. Ze leveren energie, maar enkel voor korte duur. Daarna voel je je slap en krijg je een dip. Gevolg: je grijpt opnieuw terug naar snelle suikers. Het is een cyclus die maar niet eindigt. Je vindt snelle suikers in koeken, frisdranken en snoep. Maar ook in fruit.

  1. Suiker en leptines

Leptine is het hongerhormoon in je lichaam. Hierdoor weet je wanneer je voldaan bent. Slecht nieuws: suiker blokkeert leptine. Het stimuleert bovendien insuline, waardoor je lichaam moeizaam vet kan verbranden. Meer suiker betekent dus een slechter metabolisme, door de blokkage van leptines.

  1. Suiker en buikvet

Suiker stimuleert de opslag van vet rond de buik en organen. Dit viscerale vet is het gevaarlijkste vet, omdat het de werking van je organen belemmert.

  1. Suiker en verslaving

Suikerverslaving is voor de hersenen vergelijkbaar met een cocaïneverslaving. Het zorgt voor een vrijgave van dopamines en stimuleert het genotscentrum van ons brein. Meteen de reden waarom je zo moeilijk kan stoppen met het eten van suikers. Een verslaving kenmerkt zich door het verlangen naar een bepaalde stof. En het ontstaan van ontwenningsverschijnselen als je er minder van krijgt.

 

Wil je nog meer leren over de effecten van suiker op jouw lichaam? Ontdek alle informatie in onze blog over dit onderwerp.

Deel dit artikel

Interessant voor jou?

Boek nu je gratis afslankanalyse