De gevaren van lang zitten

De gevaren van lang zitten

‘Van zitten ga je dood!’ stond er in de krant. Ook al ga je drie keer in de week een half uur sporten, het maakt het lange zitten niet goed. Zit je per dag meer dan 10 uur dan vergroot de kans op sneller overlijden met 40 tot 60 procent, vergeleken met mensen die minder dan 4 uur zit.

Waarop is deze stelling gebaseerd? Onderzoek wees uit dat bij langdurig zitten, het goede cholesterol HDL daalt en de slecht vetten die je bloedvaten doen dichtslibben, de triglyceriden, stijgen. Bovendien worden de lichaamscellen minder gevoelig voor insuline. Dat betekent dat de bloedsuikerwaarden hoog blijven en de kans op diabetes stijgt. Logisch als je weet dat 80% van je bloedsuiker door de spieren wordt verbruikt. Als die spieren langdurig zitten, vermindert de doorbloeding.  Ook de stofwisseling verandert als je die spieren niet gebruikt. Spieren zijn gemaakt om te bewegen. Een hele dag zitten en dan een half uurtje sporten herstelt de schade niet.

Advies

Volgens de onderzoekers moeten we ook gedurende de dag regelmatig bewegen.

  • Blijf maximum een half uur achter elkaar zitten.
  • Heb je een lange vergadering, ga gewoon even achter je stoel staan. Loop rond terwijl je iets zegt.
  • Beter nog, vergader rechtstaand aan een hoge tafel. Je zal merken dat ze dubbel zo efficiënt verloopt en je gezondheid heeft er voordeel bij.
  • Voor TV liggen is wordt ook als ‘zitten’ gerekend. Sta ook ‘s avonds regelmatig op.

Deel dit artikel

Interessant voor jou?

Boek nu je gratis afslankanalyse