Ben jij een bewuste eter?

Ben jij een bewuste eter?

Je hebt nog maar een half uurtje geleden gegeten. Maar tóch lijk je nog honger te hebben. En heb je niet het gevoel dat je voldaan bent. Ken je dat? Wel, als je géén aandacht besteed aan bewust eten, dan is dat het effect.

Onbewust eten, dat is eten zonder aandacht. Bijvoorbeeld als je…

  • … naar tv kijkt tijdens de maaltijd.
  • … ondertussen een boekje leest.
  • … druk bezig bent met huishoudelijk werk of andere klusjes.

Bewust eten, daarentegen, dat is eten met aandacht. Zonder afleiding of stoorzenders. Gewoon jij, je bord en genieten met al je zintuigen.

Ben je een onbewuste eter en wil je daar verandering in brengen? Volg dan gewoon de volgende tips.

  1. Zorg voor een ontspanning, rustige eetomgeving.

Hoe meer er is om je af te leiden, hoe onbewuster je zal eten. Zorg daarom voor een rustgevende omgeving, zonder al te veel storende factoren. Zodat je alle aandacht kan besteden aan je maaltijd.

  1. Concentreer je écht op je eten.

Focus op je bord. Concentreer je op de smaak, de structuur en de compositie van je eten. Ruik eraan. Snuif de geur op. Analyseer de kleuren op je bord. Proef werkelijk alle smaken in elke hap. Geniet van je maaltijd. Daar draait het toch om?

  1. Train jezelf.

Afleiding uitschakelen is niet altijd eenvoudig. Train jezelf daarom ook om te blijven focussen op je maaltijd. Sluit andere prikkels buiten. Probeer elke hap en handeling 100% bewust te beleven.

  1. Overwin negatieve gedachten.

Negatieve gedachten die jouw doel in de weg staan, we kennen dat gevoel allemaal. Maar die gedachten moet je overwinnen. Probeer weerwerk te bieden. Zo antwoord je op jouw negatieve gedachten:

  • “Eten zonder afleiding? Dat kan ik toch helemaal niet!?”

Natuurlijk lukt me dat! Het vraagt tijd, maar het is wél mogelijk. Ik analyseer op voorhand wat belangrijk is. Ik sluit stoorzenders vooraf buiten, nog voor ik aan tafel ga. Achteraf bekijk ik wel hoe ik mogelijke afleidingen nog verder kan afbouwen. Stap voor stap – maar ik begin nú!

  • “Maar ik eet graag voor televisie. Het is echt ontspanning voor me.”

Dat denk ik maar! Het mag dan wel leuk zijn, maar eigenlijk win ik er niks mee. Ik focus op televisie en niet op mijn eten. Weet je wat: ik zet me aan tafel, zorg voor een rustige omgeving en probeer het gewoon. Achteraf merk ik vast het verschil!

Deel dit artikel

Interessant voor jou?

Boek nu je gratis afslankanalyse