Ben je een ochtendmens of een avondmens? Ontdek het nu!

Ben je een ochtendmens of een avondmens? Ontdek het nu!

Je kent het wel: terwijl jij ’s ochtends alle moeite van de wereld hebt om op te staan, springt je partner als een wakker hertje het bed uit. Maar wanneer jullie ’s avonds naar televisie kijken, ben jij met geen stokken in slaap te krijgen – terwijl je partner al uren ligt te slapen op de bank.

Of je een ochtend- of een avondmens bent, dat wordt bepaald door je genen. Ontdek samen met Body2Win of je een ochtendmens of een avondmens bent. En welke invloed dat heeft op jouw welzijn en geluk.

Ochtendmens versus avondmens: welk type ben jij?

De kans is groot dat je stiekem al weet welk type je bent. Het is voldoende om te kijken naar hoe jouw lichaam past in het strakke schema van “vroeg opstaan en op tijd naar bed”. Stel jezelf de volgende vragen:

  • Als je kon kiezen, hoe laat stond je dan op én hoe laat zou je gaan slapen?
  • Wordt je vanzelf wakker of schudt de wekker je keer op keer weer uit bed?
  • Hoe moe voel jij je nog een half uurtje na het opstaan?
  • Ben je hélemaal klaar voor het ontbijt als je opstaat – of heb je geen eetlust?
  • Verzet je bergen werk in de ochtenduren – of net ’s avonds laat?
  • Wanneer sport je het liefst: voor dag en dauw of als iedereen al slaapt?

Ochtendmensen volgen op natuurlijke manier het maatschappelijke ritme: opstaan om 6.30 uur is géén probleem en ook onder de wol kruipen om 22.30 uur voelt natuurlijk aan. Voor avondmensen voelt dat net tegennatuurlijk. Zij zijn op hun hoogtepunt wanneer het bedtijd is en nog diep in slaap als het tijd is om de dag te starten.

Ochtendmensen hebben het goed voor mekaar

Het bioritme van avondmensen is anders afgesteld dan dat van ochtendmensen. En je biologische klok kan je niet veranderen. Toch is onze maatschappij volledig ingericht op het ritme van ochtendmensen. Met grote gevolgen voor de avondmens, die zijn productiviteit niet ten volle kan benutten én een grote gezondheidsimpact ervaart.

Zo toont onderzoek aan dat avondmensen geneigd zijn om meer alcohol te drinken, ongezonder te eten en te roken. Er zijn aanwijzingen dat op de foute manier eten – zoals ontbijten als je eigenlijk nog geen honger hebt – leidt tot verhoogde vetophoping. Als klap op de vuurpijl lopen avondmensen ook nog eens een verhoogd risico op diabetes type 2.

Slaap en gewicht: verbonden zoals ying en yang

Wist je dat weinig slapen een negatieve invloed heeft op je gewicht? Avondmensen slapen doorgaans minder en hebben het dus moeilijker om op gewicht te blijven of af te vallen. Dat werkt zo.

Als je een kwaliteitsvolle nachtrust hebt, daalt de hoeveelheid Cortisol in je bloed. Dat hormoon regelt mee de suikerspiegel in je bloed. Hoe lager je Cortisolgehalte, hoe lager je bloedsuikerspiegel. En hoe minder snel je lichaam vet opneemt. Als je op dieet bent, is een goede slaap onmisbaar. Want goed slapen, betekent goed afvallen. Nóg een uitdaging voor de avondmensen onder ons!

Geef avondmensen alle kansen

Gelukkig dringt het besef dat het zo niet verder kan, stilaan ook door in onze maatschappij. Zo worden er verschillende voorstellen gedaan om tegemoet te komen aan het bioritme van avondmensen. Daarbij denken we aan:

  • meer begrip voor het type “avondmens”
  • het aanpassen van werktijden door het werk flexibeler in te vullen
  • aanpassing van de werkomgeving: vergaderingen later plannen, telewerken…
  • selectie en aanbod van jobs die écht geschikt zijn voor avondmensen

Dat is niet alleen goed voor de gezondheid, maar ook voor onze maatschappij. Zo kunnen avondmensen al hun talenten optimaal benutten. Maar daarvoor hebben we wél een mentaliteitsverandering nodig.

Meer leuke weetjes en tips over je gezondheid? Hou de Body2Win-blog in de gaten!

Deel dit artikel

Interessant voor jou?

Boek nu je gratis afslankanalyse