5 minuten per uur = 60 minuten per dag

5 minuten per uur = 60 minuten per dag

We zitten ons dood

Ons lichaam is gemaakt om te bewegen. De uitvinding van de stoel is niet alleen verschrikkelijk slecht voor onze rug. Recent onderzoek(*) bewijst dat lange periodes van zitten het risico op hart- en vaatziekten, diabetes, depressie en overgewicht verhoogt. Volgens het zelfde onderzoek lopen vrouwen die meer dan zes uur per dag zitten 40% meer kans om vroegtijdig te sterven.

Geen excuus om te blijven zitten

De hele dag zitten en ‘s avonds een half uur gaan sporten is niet voldoende om de lichaamsschade te herstellen. Wat wel helpt is om elk uur, minstens 5 minuten even rond te lopen. Doe je dat vanaf 8 uur ‘s morgens tot 8 uur ‘s avonds, dan heb je meteen een uur meer beweging in je leven gebracht.

Onmogelijk volgens jou? Hier volgen een paar tips.

  • Parkeer ‘s morgens je wagen 5 minuten van je kantoor. Of beter nog, fiets naar je werk, als dat kan. Neem je het openbaar vervoer? Stap een halte vroeger af en ga een stukje te voet.
  • Ga bij elk telefoongesprek rechtstaan.
  • Stuur geen mails naar je collega in het zelfde gebouw, maar stap er meteen naartoe.
  • Hou je meeting aan een hoge tafel, waarbij je rechtstaat. Je zal verstelt staan hoe aandachtig de mensen zijn en .. hoeveel sneller de meeting klaar is.
  • Ga regelmatig je glas water vullen. Dan moet je ook vaker naar toilet en sta je weer even recht.
  • Eet niet aan je bureau maar wandel naar een rustige plek en gebruik de middagpauze meteen om eens flink te stappen of de trappen op en af te lopen.

Wat ga jij doen om meer te bewegen en minder te zitten? Noteer je voornemens op je motivatiekaart en/of in je planner.

(*) Onderzoek uitgevoerd door de American Cancer Society bij 123 000 mensen over een periode van 14 jaar. Publicatie in de American Journal of Epidemiology.

Deel dit artikel

Interessant voor jou?

Boek nu je gratis afslankanalyse