2 liter vocht per dag. Waarom? En hoe doe je dat?

Je lichaam bestaat voor bijna 60% uit water.

Dat betekent dat iemand die 70 kg weegt, ongeveer 42 liter water bevat. Elke dag verlaat zo’n 2.5 liter vocht je lichaam via zweet, urine en de ademhaling. Om je vochtbalans op peil te houden moet je deze 2.5 liter terug opnemen.

Je lichaam haalt ongeveer 1 liter vocht uit je gewone voeding. De overige 1.5 l krijg je binnen door deze te drinken. Volg je een aangepaste voeding die minder vocht bevat, dan vul je dat best aan door meer te drinken om je lichaam optimaal te laten functioneren.

Water is van levensbelang.

Na zuurstof is water de belangrijkste stof in je lichaam. Het regelt je lichaamstemperatuur, transporteert je voedingsstoffen, zuurstoffen, vitale stoffen zoals vitaminen en mineralen, en voert afvalstoffen af. Voldoende drinken helpt ook tegen nierstenen en constipatie. Water onderdrukt het hongergevoel en hydrateert je huid van binnenuit.

Sommige mensen verwarren het gevoel van dorst met hongergevoel . Wacht dus niet op een hongersignaal maar drink de hele dag door kleine hoeveelheden. Zeker wanneer het warm is of als je zware fysieke inspanningen levert.

Mooi! Maar.. hoe doe je dat, 2 liter water drinken op een dag?

  • Zet het gevulde glas voor je neus: zet je de fles in de koelkast, dan is de kans groot dat deze de hele dag onaangeroerd blijft staan. Maak er echter de goede gewoonte van om meteen je glas te vullen, telkens het leeg is en het glas ook nog eens in het zicht te plaatsen, dan ga je haast onbewust het glas leegdrinken. Probeer het maar eens;
  • Nadat…: gek genoeg werken gewoonten beter als je ze op een bepaald tijdstip in plant. Bijvoorbeeld: nadat ik de computer heb aangezet, vul ik mijn glas water. Nadat ik gegeten heb, drink ik meteen mijn glas water leeg. Nadat mijn glas leeg is, vul ik het meteen weer bij.

Vind je water niet lekker? Kijk eens in de winkel hoeveel soorten er zijn? De smaken verschillen echt afhankelijk van de oorsprong en de mineralen. Of beter nog, experimenteer zelf met kruiden zoals verse muntblaadjes, of citroensap, …zolang je er  maar geen suiker bij doet.

Deel dit artikel

Interessant voor jou?

Boek nu je gratis afslankanalyse